Přeskočit na hlavní obsah
Logo - Remax atrium

Příběh prodeje bytu na Zavadilce v Českých Budějovicích

Prodej bytu na Zavadilce v Českých Budějovicích je za námi. Byla to neuvěřitelně obohacující realitní epizoda, o kterou stojí za to se v detailu podělit. Ukazuje totiž, že na realitním trhu se setkáte opravdu s ledasčím, že o náhody není nouze, ale že i když člověk nepřestane věřit, úspěch se dřív nebo později dostaví.

Pozadí celé události je takové, že na přelomu roku mě oslovila dlouholetá kamarádka, jestli bych jí a partnerovi pomohl prodat byt, pokud by se k tomu rozhodli. Samozřejmě jsem souhlasil, ale musel jsem si ještě chvilku počkat na finální pokyn. Pointa prodeje totiž spočívala v tom, že by klienti za utržené finance koupili vysněný dům poblíž rodného Jindřichova Hradce. Poslední rozhodnutí padlo v únoru 2022 a prodej tak dostal zelenou. S týmem jsme dali dohromady potřebné materiály a nedlouho poté započal prodejní proces. Nutno podotknout, že to nebylo tak jednoduché, jak se zprvu mohlo zdát, protože i když šlo o opravdu nádherný byt, tak už tehdy bylo znát, že se poměry na trhu začaly měnit skrz konflikt na Ukrajině a skrz zvyšující se úrokové sazby u hypoték.

První prohlídky proběhly rychle, ale pořád jsme nemohli narazit na toho pravého kupujícího. Aby toho nebylo málo, už se objevil ideální dům ke koupi, ale my prvně potřebovali alespoň zarezervovat prodávaný byt, aby se všechno hýblo tím správným směrem. Ale to by bylo, aby nebylo dalších zapeklitostí. Prvně se v té samé budově objevil obdobný byt na prodej, který disponoval privátní garáží. A konkurenční makléř jej uvedl na trh o několik set tisíc levněji. Nám mohlo polichotit snad jenom to, že se podle mé home stagerky snažil okopírovat zútulnění bytu skrz jeho propagaci, aby krom podstřelení ceny ještě dál zvýšil šance na přilákání vícero zájemců. Dalším úskalím by se pak mohla zdát skutečnost, že dům, který klienti chtěli koupit, zarezervoval někdo jiný. Ale tím posledním pomyslným hřebíčkem do rakve byla zpráva od zaměstnavatele klientky, který jí řekl, že jí neumožní po opětovném nástupu z mateřské dovolené home office, s čímž původně počítala, a tak se rozplynuly i plány na koupi domu na Jindřichohradecku. Bylo v podstatě rozhodnuto, že pokud někde kupovat dům, tak aby to mělo smysl, muselo to být v Českých Budějovicích a okolí, kde jsou samozřejmě ceny výrazně vyšší než v okolí Jindřichova Hradce.

A proto musela zasednout válečná rada, abychom vymysleli, co a jak dál. Sám jsem se sebe v duchu ptal, jestli má cenu dál prodávat, když jednak unikla vytoužená nemovitost, dále jsme se museli zaměřit na jinou a dražší lokalitu a do toho potenciální zájemci v danou chvíli pravděpodobně upřednostnili vedlejší levnější byt, a proto poklesl ohlas po tom našem. Sice se nezdál být tak krásný jako ten nabízený mnou, ale je třeba si přiznat, že právě cena rozhoduje o rychlosti prodeje. Vzdát se to ale nechtělo ani mně a ani klientům. Ti totiž věřili, že se zkrátka objeví nějaký jiný dům ke koupi, protože to tak prostě mělo být. A kdyby ne hned, pořád měli možnost po prodeji jít bydlet k rodině a dům hledat za pochodu. A já osobně jsem si pak přál dotáhnout to do konce za každou cenu, aby se jejich sen stal skutečností.

Netrvalo dlouho a jako by se všechno začalo hýbat tím správným směrem. Podle očekávání druhý makléř byt zarezervoval, ale to nám paradoxně nahrálo do karet. Ozvala se mi totiž paní, která sháněla pro syna byt v lokalitě Zavadilky, přičemž u konkurence už bylo pozdě skrze zmíněnou rezervaci. Domluvili jsme se tedy na prohlídce, která se měla uskutečnit za několik dní. V mezičase mi volala klientka, že s partnerem objevili jiný dům ke koupi, který byl ještě lepší než ten původní. A že jestli se povede rezervace bytu, oni by zarezervovali dům. Nicméně jsem byl pověřen tím, že se to musí povést za požadovanou cenu a ani o korunu méně, protože jedině tak by mohli dům ufinancovat. Musím přiznat, že mě to dostalo do nelehké situace, ale to je mj. právě to, proč si mě klienti najímají. Přeci pointa realitní branže je vyjednat klientům prodej za co nejlepších podmínek pro ně. Takže úkol zněl jasně. A ten se během prohlídky nakonec podařilo splnit! A tak se stalo, že během zhruba dvou týdnů se všechno obrátilo, nám se podařilo byt zarezervovat za požadovanou cenu a klienti ještě započali pracovat na rezervaci domu. Trochu nám přálo i štěstí co do rychlosti, protože kupující financovala hotově. Ale ještě bylo potřeba vyřešit jednu ožehavou záležitost.

Původní plán byl totiž takový, že kdyby klienti našli nemovitost ke koupi, tak by v takovém případě přenesli zástavu ze svého bytu na jiný rodinný byt nebo případně rovnou na novou nemovitost. Ale toto už by záviselo čistě na prodávajícím, jestli to dovolí, protože je to jen a pouze prodávající, kdo může na svou nemovitost uvalit zástavu, protože v danou chvíli je vlastníkem nemovitosti on(a). A rozhodně ne každý prodávající je k tomu svolný. Ostatně to dává smysl, protože prodávající v dané chvíli svou nemovitost zatíží a pokud je celý úspěch závislý na tom, že zájemci prodávají svou nemovitost, aby koupili jinou, existují rizika, že se jim prodat nepovede. Na trhu je zkrátka možné všechno, a i když to zpočátku vypadá nadějně, může dojít k jeho ochlazení, čehož jsme poslední týdny svědky, nebo se může stát zájemci o nemovitost, na které je vše závislé, náhlá nehoda… Těch možností a s nimi spojených rizik je více. Ale jak už bylo zmíněno, my jsme měli to štěstí, že byt na Zavadilce financovala kupující hotově. A protože jsme měli podepsanou rezervaci, složenou zálohu a v podstatě bylo potřeba jen podepsat kupní smlouvu, tak majitel vytouženého domu svolil k přenosu zástavy přímo na jeho dům. Roli hrálo i to, že on sám na prodej chvátal skrz další navazující plány, takže se to celé sešlo, jak nejlíp mohlo. To v podstatě znamenalo dramatické urychlení celého procesu. Ještě bylo potřeba všechno uchopit správně po právní stránce, ale naše skvělá advokátka Hana Grinacová připravila novou vynikající kupní smlouvu, kde bylo všechno zachyceno tak, aby byla každá strana maximálně zabezpečena.

A co bylo dál? Moji klienti, kupující bytu na Zavadilce i prodávající domu už jen museli podepsat příslušnou kupní smlouvu, ve které bylo ustanovení, že finance budou poslány z jedné advokátní úschovy do druhé úschovy namísto na účet prodávajících. Tj. v „prvním kole“ se řešil převod vlastnictví z mých klientů na kupující bytu na Zavadilce (naši zájemkyni) a ve „druhém kole“ pak převod vlastnictví z majitele domu na mé klienty. A po několika týdnech čekání se všichni dočkali toho, na co tak dlouho čekali. Kupující sehnala byt pro syna v preferované lokalitě, prodávající domu měl jistotu peněz a moji klienti koupili vysněný dům. Na to, kolik se toho odehrálo, ve výsledku všechno proběhlo v podstatě velice hladce. A já se díky této neuvěřitelné zkušenosti mohu posunout zase o něco dál.

Proto pokud byste i Vy řešili prodej své nemovitosti nebo o někom takovém víte, neváhejte se na mě kdykoliv obrátit. Společně najdeme to nejideálnější řešení a já se pak postarám o to, abyste se Vy sami museli starat co nejméně!

Kam dál?

Chcete si nechat nezávazně nacenit i Vaši nemovitost?
Ozvěte se mi, rád se Vám budu věnovat.

Kontaktujte mě